Kaashuis Vita NovaAmersfoortsestraat 23 3772 CE Barneveld 0342 - 492 209 Stuur een e-mail Bezoek website |
In mei 1970 zwaaide Wim ten Hoven uit Terschuur af als dienstplichtig militair. In die tijd deed hij regelmatig orgelreparaties voor zijn zwager, die deze instrumenten verhandelde naast zijn eigenlijke werk van kaasgroothandelaar. Langs deze weg kwam hij in kontakt met een marktkaaskoopman die eveneens naast zijn werk wat orgelhandel deed. En zo gebeurde het dat Wim, op het moment dat de marktkoopman zijn kaashandel verruilde voor de handel in orgels, op zijn beurt de kaashandel overnam. Startdatum: 1 juli 1970
In juni 1972 trouwde Wim met Ditty Harthoorn, wiens vader net een nieuwe groente- en fruithal had gebouwd achter de villa Vita Nova aan de Amersfoortsestraat. Een deel van die hal werd gebruikt als kaasopslagplaats voor de markt. Al snel merkten de fruitklanten van vader Harthoorn dat er ook kaas in het pand lag en vroegen ze aan Harthoorn of hij dat ook verkocht. En zo gebeurde het dat er hier en daar uit diverse kazen een stuk gesneden werd en aan de man gebracht. Omdat de hal op de groei was gebouwd, werd besloten dat Ditty daar een kaaswinkeltje op zou gaan zetten. Het liep gelijk als een trein en het was binnen de kortste keren met z'n 5x2 meter natuurlijk veel te klein. Het pand van Bella Vista naast Vita Nova kwam te koop en Wim en Ditty kochten het. Naast de fruithal werd nu een nieuwe winkel gebouwd en het kaashuis in z'n huidige vorm was een feit. Van lieverlee werd de verkoop op de markt beëindigd en de kaasverkoop beperkt tot de winkel. Wegens succes volgden een reeks verbouwingen elkaar in rap tempo op. Er werden lange dagen gemaakt en draaiden ze zes dagen in de week dagelijks de klok rond. Het assortiment omvatte inmiddels ook vleeswaren, bakkerijartikelen, zuidvruchten, noten en een afdeling verse kipprodukten. In 1987 ging het plotseling mis met de gezondheid van Wim: hernia! En alsof dat nog niet genoeg was kreeg Ditty enige tijd later hetzelfde. Er werd extra personeel ingezet en intussen naar een definitieve oplossing gezocht. Gelukkig had Wim begin zeventiger jaren met succes een vakopleiding pianotechniek afgerond en ontstond het plan om daarin verder te gaan omdat dit werk hoofdzakelijk zittend kan worden gedaan. In 1987 werd piano-atelier Klavier-Barneveld opgericht naast de kaaswinkel. Intussen werd naarstig gezocht naar iemand om de winkel aan te verhuren. Om belastingtechnische redenen werd dit eerst gerealiseerd in 1995. Wij hebben per 13 december van dat jaar de winkel gehuurd.
We namen dus in 1995 het stokje over van Wim en Ditty. Door mij en mijn vrouw en de overige medewerksters van het kaashuis hebben we de zaak op vertrouwde wijze en met vernieuwde energie en inzet voortgezet. En deze voortvarendheid werd beloond. We zagen kans om in 15 jaar een geheel eigen gezicht aan de zaak te geven met handhaving van het beproefde concept van onze voorgangers, zodat na 40 jaar nog steeds sprake is van een goedlopende winkel. Kwaliteit, persoonlijke bediening, gekoppeld aan hoogstaande service en vriendelijkheid en natuurlijk de grote klantentrouw, vormden hiervoor de basis. Op dit moment werken er in de winkel naast ons beiden nog 2 vaste medewerksters en 3 partimers. We zijn nog steeds enthousiast over de winkel en hopen de gezondheid te krijgen om evenals onze voorgangers de 25 jaren vol te mogen maken.